Skrytá sůl

26.04.2020

Při sestavování (optimálního) stravovacího režimu bychom měli klást důraz i na systematické řízení příjmu soli (NaCl). Její nadbytek může výrazně našemu zdraví ublížit - způsobuje zvýšení krevního tlaku, migrény, zadržování tekutin v těle spojené s problémy jako jsou závratě či otoky nohou. 

Snížení spotřeby soli nedosáhneme pouze vynecháním konzumace slaných tyčinek, chipsů a omezením solení samotného. Je potřeba i omezit potraviny a polotovary, ve kterých se větší množství soli ukrývá. Při nakupování je užitečné sledovat obsah soli (NaCl) na etiketách. 

Příklady potravin s vysokým obsahem soli (nebo sodíku): 

*minerální vody, 

*uzeniny, konzervované maso, konzervy, 

*většina sýrů, polévky a omáčky v prášku, polévková koření, 

*sójové omáčky, orientální omáčky, 

*prášek do pečiva.

Nahrazení soli..

Jako částečnou náhradu soli při úpravě pokrmů pak použijeme spektrum různých druhů koření - cibuli, česnek, celer, sušenou zeleninu, bylinky apod. 

Pokud už solíme, tak: 

1. vždy až po dokončení přípravy pokrmu, ne v průběhu jeho přípravy,

 2. používejme organicky vázanou sůl (nejlépe fermentované sójové omáčky nebo miso pastu). Zajímavou alternativou jsou v současné době poměrně dobře dostupné výrobky s obsahem draselné soli (KCl), popřípadě můžeme použít tzv. černou sůl (nerafinovaná vulkanická sůl s vysokým obsahem železa a dalších minerálů). 

Doporučený denní příjem kuchyňské soli pro dospělého člověka je 5 g , v České republice se průměrná spotřeba pohybuje kolem 15 g .