Co jsou bílkoviny a proč je ve stravě nevynechávat?
Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou pro naše svaly a také jednou z nejdůležitějších součástí jídelníčku každého kdo se pravidelně pohybuje a sportuje.
Tato mimořádně hodnotná makroživina v optimálním množství pomáhá regeneraci po trénincích, zachovává svalovou tkáň při hubnutí a zároveň nás zasytí nejvíce ze všech makronutrilentů.
Jaké jsou zdroje bílkovin?
Bílkoviny můžeme čerpat z rostlinných nebo živočišných zdrojů. V jídelníčku by se ideálně měli objevovat oba tyto druhy.
Každý zdroj má své výhody pro zdravé fungování našeho těla.
Pár tipů jednotlivých zdrojů bílkovin i s jejich obsahem na 100g:
Rostlinné zdroje
Vařená čočka 8g
Tempeh 19g
Vařená cizrna 8g
Vařené fazole 8g
Tofu 12g
Vařená quinoa 4g
Živočišné zdroje
Tuňák ve vlastní šťávě 20g
Šunka 18g
Tvaroh 12g
Bílý řecký jogurt 10g
Cottage sýr 14g
Grilovaná kuřecí prsa 26g
Vařená vejce 12g
Hovězí maso (kýta) 23g

Jak vidíte je spousta možností a zdrojů, odkud můžeme bílkoviny pro své tělo čerpat (doporučuji to s nimi ale nepřehánět stejně jako to platí ve všech oblastech)
Stejně tak si zkusme při nákupu dívat nejen na obsah bílkovin v konkrétní potravině, ale všímejme si i celkového složení, které by vždy mělo být co nejpřirozenější, tedy bez umělých přísad a zvýrazňovačů chutí.