de-Skrytá sůl
Při sestavování (optimálního) stravovacího režimu bychom měli klást důraz i na systematické řízení příjmu soli (NaCl). Její nadbytek může výrazně našemu zdraví ublížit - způsobuje zvýšení krevního tlaku, migrény, zadržování tekutin v těle spojené s problémy jako jsou závratě či otoky nohou.
Snížení spotřeby soli nedosáhneme pouze vynecháním konzumace slaných tyčinek, chipsů a omezením solení samotného. Je potřeba i omezit potraviny a polotovary, ve kterých se větší množství soli ukrývá. Při nakupování je užitečné sledovat obsah soli (NaCl) na etiketách.
Příklady potravin s vysokým obsahem soli (nebo sodíku):
*minerální vody,
*uzeniny, konzervované maso, konzervy,
*většina sýrů, polévky a omáčky v prášku, polévková koření,
*sójové omáčky, orientální omáčky,
*prášek do pečiva.
Nahrazení soli..
Jako částečnou náhradu soli při úpravě pokrmů pak použijeme spektrum různých druhů koření - cibuli, česnek, celer, sušenou zeleninu, bylinky apod.
Pokud už solíme, tak:
1. vždy až po dokončení přípravy pokrmu, ne v průběhu jeho přípravy,
2. používejme organicky vázanou sůl (nejlépe fermentované sójové omáčky nebo miso pastu). Zajímavou alternativou jsou v současné době poměrně dobře dostupné výrobky s obsahem draselné soli (KCl), popřípadě můžeme použít tzv. černou sůl (nerafinovaná vulkanická sůl s vysokým obsahem železa a dalších minerálů).
Doporučený denní příjem kuchyňské soli pro dospělého člověka je 5 g , v České republice se průměrná spotřeba pohybuje kolem 15 g .