Lívance s grilovanými jablky

23.09.2020

Jablko je jedním z nejběžnějších druhů ovoce, nejen v našich krajích. Je plodem jabloně a jedná se o malvici, podobně jako hruška.

Jablka jsou zdrojem spousty důležitých živin. Obsahují 8 z 13 existujících vitamínů. Z minerálů najdeme draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, křemík, mangan, zinek, měď, fluor, jód a selen. Jejich množství se odvíjí od kvality půdy na které jsou pěstovány.

Jablka mají také vysoký obsah rozpustné vlákniny a jsou zdrojem cukrů. Ve 100g jablka najdeme 13g sacharidů a až 5g vlákniny.

Výraznou chuť jablek způsobuje směs kyselin a to převážně jablečné, citrónové a octové. 

Velkou oblibu má také sušená forma tohoto ovoce. Sušená jablka však obsahují až 6x více kalorií než jablka čerstvá. Způsobuje to právě sušení, díky němuž se přírodní cukry koncentrují.


Z jablek se připravuje mnoho pokrmů. Já mám pro Vás dnes recept na výborné lívance, které můžeme ozdobit nejen grilovanými jablky.


Lívance s grilovanými jablky

45g mletých ovesných vloček

1 vejce

skořice

1 jemně nastrouhané jablko

polovina čajové lžičky kypřícího prášku


Ozdobit můžeme jogurtem, grilovanými jablky, arašídovým máslem a nebo ořechy.